dijous, 11 de novembre del 2010

Lavanda Alimentària


La lavanda és una constància històrica, anomenada ja a les momificacions, i domesticada pels àrabs, ha estat present als banys grecs i a les ofrenes romanes; s’ha utilitzat com escut per la pesta, tal com reflexa la recepta dels quatre lladres; als grans palaus de les corts europees, ha destacat com potent ambientador; protagonistes de perfums i element notori de la decoració i s’ha mostrat molt versàtil per a cuinar. Els francesos col·loquen ruscos d’abelles en els camps de lavanda, per proveir-se de la subtil mel i envien els cabrits a pastar als seus camps per tal que la seva carn quedi tendre i fragant.
La lavanda alimentària té un gust floral cítric, la seva potencia augmenta amb l’assecat.
Es pot utilitzar fresca: flors i fulles o seca: brots i tiges (per aromatitzar focs i barbacoes i com a pinxo d’algunes brotxetes)
Combinen molt bé amb barreges aromàtiques de fonoll, romaní, sàlvia , farigola orenga



Cuinar amb lavanda
No menjar flors de floristeria, vivers, centres de jardineria o trobades al camp. Aquestes les podrem lluir com a decoració però no per ingerir, doncs el risc de la ingesta de productes químics i additius és evident. Cal utilitzar sempre productes definits com “alimentaris” per assegurar-nos un cultiu que ha tingut com objectiu preservar de qualsevol element tòxic.

Per cuinar amb lavanda, cal començar prenent-li el pols amb petites quantitats, doncs si s'afegeix massa lavanda a una recepta, pot fer-la amargant i donar la impressió de menjar sabó. Es a dir poc a poc amb les noves provatures.
La lavanda es presta a begudes i vinagres, dolços i gelats, rostits de carn, guisats d’aus, plats de peix o arrossos .

Els seus usos els limita només la imaginació.

Algunes receptes per entendre l’amplitud de les possibilitats de la lavanda alimentària

Infusió de lavanda alimentària
Aboqueu aigua bullent sobre algunes flors de lavanda alimentària i deixeu reposar 10 a 15 minuts abans de beure i gaudir d’un veritable moment de distensió.
____
Crema cremada de lavanda
Per la elaboració d’una crema cal afegir una culleradeta de flors de lavanda alimentaria, per macerar-les durant 5 minuts, al preparat que un cop colat, barrejarem amb els ous.
____
Rostit al pebre amb lavanda
Ingredients per especiar el rostit
1 cullerada d’oli d’oliva extra verge 1 cullerada de grans de pebre negre
1 cullerada de grans de pebre blanc2 cullerades de llavors de fonoll 1 i 1 / 2 culleradeta de farigola seca 2 cullerades de flors de lavanda alimentària
En una mena de petit o molinet de cafè, moldre els grans de pebre negre, els de pebre blanc, les llavors de fonoll, la farigola, i les flors de lavanda alimentaria; amb la barreja es frega tota la carn, s’embolica i es deixa en repòs tota la nit.
____
Costelles de porc a la planxa amb Flors de Lavanda
4 costelles de porc 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de pebre negre en pols gruixut, 1 / 2 culleradeta de lavanda culinària 2 culleradetes de fulles de farigola 1 culleradeta de fulles fresques romaní picades 1 cullerada d’oli d’oliva verge
En un bol petit, combini la sal, el pebre, la lavanda, la farigola, el romaní i l’oli d'oliva, en acabat fregui la barreja sobre les costelles de porc. Cobreixi-les costelles amb paper plàstic i deixi-les reposar d’1 a 2 hores a temperatura ambient, abans de cuinar-les a la graella de manera habitual.
____
Risotto a la Lavanda i al Romaní
1 ceba
300 gr. d’arròs per a risotto
vi blanc sec
brou vegetal
2-3 culleretes de romaní triturat
1-2 culleradetes de lavanda alimentària passada pel morter
1 cullera de tàperes petites
1 cullera de mantega
parmigiano
60 gr. de scamorza* fumat (molt semblant a la mozzarella)
oli extra verge d’oliva
Sal
Sofregir la ceba triturada en una mica d’oli. Afegir l'arròs fent-lo torrar uns minuts. Tirar-li el vi blanc i fer-ho evaporar. Afegir la meitat del romaní triturat i coure l'arròs a mig foc afegint un cullerot de brou a mida que se'n vagi quedant sense. Remenar freqüentment. Rectificar de sal. Al final de la cocció afegir la resta del romaní, la lavanda, la mantega i el parmigiano, barrejant-t’ho bé. Servir-ho ben calent als plats on damunt l'arròs col·locarem fins tallets de scamorza i les tàperes
i moltes més....